Előzetes esélylatolgatás a Derby-re

Még 12 nap és elindul a 2017-es Magyar Derby mezőnye. Jelenleg 12 telivért hagytak állva. Ebből még lehet, hogy kiesik egy-két ló, viszont nem zárható ki, hogy lesz külföldi utónevezés. De lássuk, hogy állnak az esélyek jelenleg.

Akrobat – Folyamatosan fejlődik, még mindig egy nem teljesen kész ló. Idei statisztikája reményre ad okot a tulajdonosának. Legmagasabb formáját utolsó futásakor érte el. Meggyőződésem, ha Murzabayev nem először ült volna rajta, akkor ezt a versenyt is megnyeri. Kell neki a nagy tempó, ha nem lesz, aki elmenjen vezetni, akkor majd neki kell élre állnia.

Altay – A tavalyi Ürményi díj másodikja. Igazi távbírónak látszik. Idei két mérföldes versenyében még nem váltotta meg a világot, de a 2000 méteres Alagi díjban már mutatkozott. A táv növekedésével egyre eredményesebb lehet.

Bigfoot – Kétévesen még erős növésben volt, ezért is nem jöhetett neki össze a győzelem. Idén viszont két könnyű győzelemmel kezdte az évet, majd a mezőny végéről zárkózva lett harmadik az Alagi díjban. Távbírónak tűnik, nem lehet gondja a Derby távval.

Brilliance – Kétévesen az évjárat elitjébe tartozott, idén viszont még nem előzött meg lovat. Nem igazán indokolható a kanca állva maradása.

Bubi Pata – Egész jó szezont zárt kétévesen. Versenyt nyert majd az Ürményi díjban harmadik helyezett lett. Az idei éve is jól indult. Mindössze 5 hosszal kapott ki Eminenstől. Azóta csak kiemelt versenyekben indult, ahol nem jutott szerephez. Csak a távbírásában bízhat.

Destyno – Az ő állva maradása is meglepetés számomra. Eddig nem mutatott semmi olyat, ami indokolná, hogy a Derby mezőnyében van a helye. De láttunk már olyat, hogy épp a Derby-re táltosodik meg egy addig semmit nem mutató ló.

Eminens – Az Alagi díjig nagyszerűen teljesített. Két győzelem mellett két második helye volt. Ha nem a távbírásával volt a gond a 2000 méteren, akkor a Derby-ben korrigálhatja a kisiklását.

Humanic – Kétévesen két győzelemmel kezdett, majd a kiemelt versenyekben már nem jutott szerephez. Idén kíméletesen menedzselik. Egy jó mérföldes verseny után másfél hónappal következett az Alagi díj, ahol meghálálta a türelmet és biztos második lett. Ő is azon telivérek közé tartozik, akik a pénzkeresés reményében állnak starthoz a Derby-ben.

Lumpazi – Egy nagystílű győzelem után leszerepelt az Alagi díjban. Vagy túlértékeltük a győzelmét, vagy ez csak egy kisiklás volt és a Derby-ben korrigál. Nehéz jelenleg megítélni az esélyét. Minden esetre a menedzsmentje továbbra is bízik benne.

Mágnás – Már kétévesen is az évjárata legjobbjai közé tartozott. A Kritérium megnyerése már jelzést adott arról, hogy klasszis ló válhat belőle. Idén a Nemzeti díj mezőnyét nagyon elszórta. Az Alagi díjban is csak addig volt oka aggódnia Siklósi Tamáséknak, amíg ki nem tudta verekedni magát a mezőnyből. Onnan már nem volt gond. A Derby legnagyobb favoritja.

Messerschmitt – Nagyszerű kétéves szezont zárt. Mindig a dobogón végzett! Három győzelme mellet két harmadik helyezés volt a mérlege. Utolsó győzelmekor – a Kerekes Gábor Emlékversenyben – futotta a legmagasabb formát. Idén küzdelemben kapott ki a mérföldes Hazafi díjban, majd egy 2200 méteres első osztályú hendikepben a negyedik helyen végzett. Kétségkívül jó ló, de az állóképessége megkérdőjelezhető. Új tréningbe került.

Mr Zuru – Még nyeretlen. Idén kezdett el versenyezni. Bemutatkozó versenyében 1900-ra Bigfoot mögött lett második. Ezután egy pénzdíjas ötödik helyezés következett. Az Alagi díjban nem futott szerencsés versenyt, így lett hatodik. Távbírónak tűnik, a mezőny meglepetés lova lehet.